PostNL uitgifte: 75 jaar vrijheid

PostNL uitgifte: 75 jaar vrijheid

Kijk hier voor informatie over de wijze van opname in de Importa Supplementen 2020.

 

SAMENVATTING

 

 

 

 

 

 

Uitgifte: 75 jaar vrijheid

Uitgiftedatum: 4 april 2020

Verschijningsvorm: vel met 6 postzegels in 2 verschillende ontwerpen, voorzien van de waardeaanduiding 1 voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland

Artikelnummer: 400462

Ontwerp: Gijs van den Berg, KesselsKramer, Amsterdam

Fotografie: Bert Teunissen, Amsterdam

 

Ter gelegenheid van het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden, geeft PostNL op 4 april 2020 het postzegelvel 75 jaar vrijheid uit. Het ontwerp is gemaakt door Gijs van den Berg, creative director van KesselsKramer in Amsterdam. Op de postzegels staat de waardeaanduiding 1 voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland.

 

In 2019 en 2020 wordt in Nederland herdacht dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Op 4 mei 2020 vindt de Nationale Herdenking plaats, waarbij we alle slachtoffers – burgers en militairen – herdenken die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Op 5 mei 2020 vieren wij de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. De hele dag door zijn er overal festiviteiten, met onder andere de 5 mei-lezing, het 5 mei-concert en met bevrijdingsfestivals en vrijheidsmaaltijden verspreid over het land. In de aanloop naar de herdenking en viering is de Maand van de vrijheid georganiseerd, tussen 4 april en 5 mei 2020. In iedere provincie rijdt tijdens de Maand van de vrijheid een Vrijheid-express rond om verhalen over vrijheid en onvrijheid op te halen en te brengen. Bezoekers van deze bus kunnen een kaart met postzegel versturen om iemand een persoonlijke vrijheidsboodschap te sturen.

 

Het postzegelvel 75 jaar vrijheid telt 6 postzegels in 2 ontwerpen. In het eerste ontwerp staat een fotoportret centraal van Jan van der Linden, geboren op 5 mei 1945. In het tweede ontwerp staat in dezelfde stijl een fotoportret van de zwangere Yvette Hartman-Mercier. De geboorte van haar zoon is uitgerekend op 5 mei 2020. Van der Linden is gekleed in donker pak met een stemmige das. Hij heeft zijn rechterhand opgeheven en kijkt recht in de camera. Hartman-Mercier draagt een geeloranje jurk en houdt met de rechterhand haar buik vast. Zij kijkt naar beneden, naar haar nog ongeboren zoon. Bovenaan elke postzegel staat het logo van 75 jaar vrijheid. Rechts staat op de postzegel met Van der Linden de datum 5 mei 1945 en op die met Hartman-Mercier de datum 5 mei 2020. Daarnaast is op beide postzegels te lezen: geboren in vrijheid. Linksonder staat de waardeaanduiding 1 en helemaal onderaan staat Nederland, met het jaartal 2020. Op de tabs boven- en onderaan het postzegelvel zijn de namen van beide geportretteerden vermeld, met weer de geboortedatum van Van der Linden en de verwachte geboortedatum van de zoon van Hartman-Mercier. Deze tekst wordt op de velranden links en rechts herhaald, samen met het logo van 75 jaar vrijheid en het logo van PostNL.

 

Voor de typografie is gebruikgemaakt van de Founders Grotesk, ontworpen door Kris Sowersby (Klim Type Foundry, Wellington, Nieuw Zeeland), geïnspireerd door klassieke schreefloze letters uit het begin van de 20e eeuw.

 

Het ontwerp van het postzegelvel 75 jaar vrijheid is gemaakt door Gijs van den Berg, creative director en partner van KesselsKramer in Amsterdam. Sinds 2016 werkt KesselsKramer voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Deze organisatie coördineert de jaarlijkse activiteiten rond de Nationale Herdenking en de Nationale Viering van Bevrijdingsdag.

 

Leven in vrijheid
Gijs van den Berg: “De afgelopen jaren is er veel energie gestopt in eenheid brengen in de communicatie rondom alles wat er op 4 en 5 mei gebeurt. Dit jaar komt dat met de viering van 75 jaar vrijheid allemaal samen. Het begrip vrijheid is een steeds grotere rol in ons denken gaan spelen. Kort gezegd: op 4 mei herdenken we de onvrijheid en op 5 mei vieren we de vrijheid. De viering heeft natuurlijk te maken met het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar is inmiddels veel meer gaan omvatten. Want in andere gebieden van de wereld is er nog steeds geen vrede. Dat merken we ook doordat mensen uit oorlogssituaties wegvluchten. En dan hier in vrijheid kunnen leven.”

 

Verhalen over oorlog en vrede

Van den Berg benadrukt het belang dat steeds nieuwe generaties leren dat ze vrijheid moeten blijven vieren. Dat het niet iets vanzelfsprekend is. “In de campagne tijdens de Maand van de vrijheid vragen we daarvoor aandacht met verhalen van mensen die in vrijheid leven in Nederland. De oudste is geboren op 5 mei 1945, de jongste wordt geboren op 5 mei 2020. Dat zijn de 2 hoofdpersonen op de postzegels. Maar voor de campagne hebben we veel meer mensen gefotografeerd. In totaal 76, voor elk geboortejaar dat verstreken is sinds het einde van de oorlog. Die jaren gebruiken we als overkoepelend thema van de verhalen: de een leeft 75 jaar in vrijheid, de ander 14, 57 of 39 jaar, enzovoort. De verhalen zelf zijn te lezen in het boek dat ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid verschijnt. Een boek over indrukwekkende mensen met een verhaal, een verhaal met een relatie met oorlog en vrede. Van familieleden van verzetsstrijders en Holocaustslachtoffers tot vluchtelingen uit oorlogsgebieden en militairen die op vredesmissie zijn geweest.”

 

Unieke portretten

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei benaderde mensen voor de campagne en KesselsKramer schakelde Bert Teunissen als fotograaf in. “Dat was een bewuste keuze. Bert fotografeert vrij klassiek, weet wat ik wil en hij is in staat om in korte tijd unieke portretten te maken. Dat doet hij op een heel bijzondere manier. Iemand komt binnen en Bert begint te praten, bouwt een relatie op en als hij merkt dat mensen zichzelf zijn gaat hij fotograferen. Zo is hij steeds in staat de persoon vast te leggen zoals hij of zij echt is. Ongedwongen, onbevangen, ongekunsteld. Dat heeft hij ook voor deze portretten prachtig gedaan.”

 

Uitgerekend op 5 mei 2020

De portrettencampagne was al bedacht, maar nog niet uitgevoerd toen PostNL aan Van den Berg vroeg ook de postzegels 75 jaar vrijheid te ontwerpen. “Het ging om 6 postzegels in 2 ontwerpen. Al snel kwam het idee naar boven om in die 2 ontwerpen zowel de eerste als de laatste persoon te laten zien die in vrijheid was geboren. Ons lijstje telde 75 personen. Daar is toen een 76e aan toegevoegd, een kind dat op 5 mei 2020 zou worden geboren. Dat leek heel moeilijk, maar verrassend genoeg bleken ze zelfs letterlijk binnen handbereik te zijn. Zo is een collega van mij bij KesselsKramer op 5 mei 2020 uitgerekend. En dat gold ook, het toeval wordt nog groter, voor Yvette Hartman-Mercier, die voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei werkt. Zij staat daarom zwanger en al op de postzegel.”

 

Eerst het verhaal, dan de vorm

De achtergrond van de portretten op de postzegels is groenblauw, ‘warm cyaan’, zoals Van den Berg de kleur omschrijft. “Ik wilde een frisse, tijdloze kleur. Datzelfde geldt voor de stijl van fotograferen. Met strijklicht dat van links binnenkomt, net zoals je dat vaak op schilderijen ziet. De letter Founders Grotesk past er uitstekend bij. Dit font hebben we een paar jaar geleden ingevoerd voor alle communicatie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het is een krachtige tijdloze letter met een eigen karakter, maar die niet afleidt van de kern van de boodschap die je wilt overbrengen. Om ritme in het vel te brengen, zijn de postzegels wisselend links en rechts op het vel gezet. Met als rustpunt de middelste 2. Vandaar dat ze daar elkaar ook aankijken. Het logo van 75 jaar vrijheid is groot weergegeven, dat is immers de boodschap. Het ontwerp past ook echt bij ons bureau. Bij ons komt het verhaal altijd eerst, de vorm volgt.”

 

Over de ontwerper

Gijs van den Berg (Vierlingsbeek, 1983) studeerde van 2001 tot 2006 communicatie aan de Fontys Hogeschool Eindhoven. Na ervaring te hebben opgedaan bij reclamebureaus als Red Pepper Advertising, Doorn & Roos en Euro RSCG trad hij in 2009 in dienst bij KesselsKramer in Amsterdam, waar hij nu als creative director en partner werkzaam is. KesselsKramer werd in 1996 opgericht als onafhankelijk communicatiebureau met inmiddels vestigingen in Amsterdam, Londen en Los Angeles. Er werken ongeveer 50 mensen van 10 verschillende nationaliteiten. KesselsKramer ontwierp eerder de Felicitatiezegels 2000, de Decemberzegels 2007 en in 2010 de postzegel met de Kleinste Kortste Film met Carice van Houten en Anton Corbijn. KesselsKramer werkt voor bedrijven en organisaties als Bever, citizenM, Eastpak, Naturalis, Nemo Science Museum, Timberland en eerder voor Bavaria, Ben, Bol.com en Iamsterdam.

 

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 – 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

 

WAARDE Op deze postzegels staat waardeaanduiding 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland.

 

TECHNISCHE

GEGEVENS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT

Postzegelformaat              25 x 36 mm

Velformaat                        75 x 144 mm

Papier                                true white met fosforopdruk

Gomming                          gegomd

Druktechniek                     offset

Drukkleuren                         cyaan, magenta, geel, zwart, Reflex Blue en PMS 032

Oplage                              82.000 vellen

Verschijningsvorm            vel van 6 postzegels in 2 verschillende ontwerpen

Ontwerp                            Gijs van den Berg van KesselsKramer, Amsterdam

Fotografie                         Bert Teunissen, Amsterdam

Drukkerij                           Koninklijke Joh. Enschedé B.V.

Artikelnummer                 400462

 

© 2020 Koninklijke PostNL BV