PostNL uitgifte: Decemberzegels 2019

PostNL uitgifte: Decemberzegels 2019

Kijk hier voor informatie over de wijze van opname in de Importa Supplementen 2019.

Uitgifte: Decemberzegels 2019

Uitgiftedatum: 4 november 2019

Verschijningsvorm: vel met 20 decemberzegels in 10 verschillende ontwerpen, met speciaal decembertarief voor bestemmingen binnen Nederland

Artikelnummer: 391461

Ontwerp: Lieke van der Vorst, Eindhoven

 

Elk jaar brengt PostNL nieuwe decemberzegels uit waarmee consumenten en bedrijven elkaar tegen een voordelig tarief kerst- en nieuwjaarskaarten kunnen sturen. Het speciale decembertarief van € 0,82 per postzegel is geldig van 4 november 2019 tot en met 3 januari 2020. Een vel met twintig decemberzegels kost dit jaar € 16,40. Bij aanschaf van twee vellen decemberzegels ontvangt de koper een bijzondere tas, gemaakt van 100% gerecycled PET-plastic. De uitgifte Decemberzegels 2019 is ontworpen door illustrator Lieke van der Vorst uit Eindhoven.

 

De uitgifte Decemberzegels 2019 telt twintig decemberzegels in tien verschillende ontwerpen, gemaakt door illustrator Lieke van der Vorst uit Eindhoven. Op het postzegelvel staat een tekening van een bonte parade. Er zijn tien personages afgebeeld die in optocht door een winters landschap lopen: een vrouw met trompet, een kind op een eland, een man met sjaal en kerstboomverlichting, een wasbeer met fakkel, een vrouw met taart, een varken in kersttrui op een slee met cadeautjes, een vrouw met lampion, twee kippen met kerstslinger, een man met versierde kerstboom en een ijsbeer bij de brievenbus. De postzegels ademen een warme sfeer uit door de contrasterende kleuren en op de achtergrond een hemel met sneeuwvlokken en sterren. Op de velrand links bovenaan staat de titel van de uitgifte met het logo van PostNL. Op de achterkant van het postzegelvel staat een beschrijving van het karakter van de decemberzegels en de voorwaarden voor het gebruik van deze bijzondere postzegels.

 

De typografie op het postzegelvel, zowel de schrijfletter (Nederland 1) als de tekst in kapitalen (december en de titel), is met de hand getekend door Lieke van der Vorst.

 

Het postzegelvel Decemberzegels 2019 is ontworpen door illustrator Lieke van der Vorst uit Eindhoven. Zij liet zich onder meer inspireren door haar persoonlijke herinneringen aan de decembermaand. “De feestdagen staan in mijn ouderlijk huis altijd in het teken van familie. Van samen zijn, van delen. Op de eerste kerstdag blijven we thuis. Heel traditioneel met oma, spelletjes doen en daarna echt chique uit eten, in een restaurant met pianist. Op de tweede kerstdag bezoeken we familie of vrienden. Iedereen neemt dan een gerecht mee. Nu woon ik voor het eerst met mijn vriend in een eigen huis. Ik ga dit jaar mijn ouders uitnodigen om kerst bij ons te vieren, terwijl ik kook. Misschien het begin van weer een nieuwe traditie.”

 

Alle vrijheid en veel sparren

Van PostNL kreeg Lieke alle vrijheid om in haar kenmerkende stijl de decemberzegels te ontwerpen. “Eigenlijk waren er geen restricties en kon ik mijn eigen gang gaan. Toch werd het een echt gezamenlijk project door veel te sparren met de mensen van PostNL bij het maken van keuzes. Heel bijzonder, heel fijn. Bij de eerste ontmoeting spraken we al over de mogelijkheid om de illustraties over de postzegels te laten doorlopen. Dat was geen uitgangspunt, maar ik heb het wel in mijn achterhoofd gehouden. En het is gelukt.”

 

Ambachtelijk werken met potlood en balpen

Lieke tekent vrijwel uitsluitend met aquarelpotloden en een balpen om hardere lijnen op te zetten. “In de loop van de tijd heb ik alle technieken wel uitgeprobeerd. Maar potlood met balpen past het beste bij mij. Het voordeel is dat je heel precies werkt. Je kunt de intensiteit van elke lijn bepalen met de druk die je uitoefent. Dat vind ik fijn. Iets aan het toeval overlaten past niet bij mij. Alle illustraties voor de postzegels zijn apart met de hand getekend op A4-papier, inclusief de achtergrond. Later heb ik ze in de computer gecombineerd met de lucht bovenaan het vel. Ik gebruik aquarelpotloden, maar zonder water. Zo krijg ik een vettig effect zonder dat het afgeeft. Ik wil het liefst zo ambachtelijk mogelijk werken. De computer haal ik er alleen bij als het echt nodig is. Bijvoorbeeld om mijn ontwerp drukklaar te maken.”

 

Gezelschap van mens en dier

De eerste stap in het ontwerpproces was de personages schetsen die op de postzegels een rol zouden kunnen spelen. “Ik heb er een kleine twintig gemaakt, in zwart-wit”, zegt Lieke. “Dit gezelschap is in overleg met PostNL tot de tien teruggebracht die je nu ziet. Het is een optocht van mens en dier geworden, een echte parade. Voor mij hebben dieren even veel recht als mensen om in de decembermaand feest te vieren. Sommige personages komen uit mijn eigen leven. Zo houden we zelf oranje kippen in de achtertuin. De beer – in dit geval een ijsbeer – behoort tot mijn lievelingsdieren. De man met de kerstverlichting is gebaseerd op mijn vader, die in december daarmee altijd in de weer is.”

 

Karakters en detaillering

Bij de verdere uitwerking van de personages kregen ook de karakters meer aandacht, net zoals de detaillering en het kleurgebruik. Lieke: “Mijn personages hebben nooit uitgesproken gezichtsuitdrukkingen. Ik houd het vaak neutraal. Uitbundigheid vind ik niet mooi. Bij deze personages ben ik wel verder gegaan dan ooit. Het varkentje heeft zelfs een kleine glimlach. In de uitwerking zijn allerlei details toegevoegd die je alleen ziet als je de postzegels van heel dichtbij bekijkt. Zoals het rendier en de vogeltjes op de truien van de wasbeer en het varken. Of de gekleurde strikjes op de schoenen van de dame met taart.”

 

Donker kleurenpalet

In haar eerste jaren als illustrator maakte Lieke nog gebruik van pastelkleuren, maar haar palet is na verloop van tijd veel donkerder geworden. “Ik houd niet van helle en felle kleuren en kies nu vaker aardse en grijzige tinten. Over de keuze van de exacte kleuren kan ik eindeloos dubben. Dan zet ik naast de zwart-wit tekening allerlei kleurstreepjes om mijn keuze te bepalen. Het ging nog bijna mis bij de kleur van de hemel op het postzegelvel. Normaal werk ik met potloden van Caran d’Ache of Faber Castell, waarvan er altijd voldoende in huis zijn. Maar de kleur die het best bij de hemel bleek te passen, kwam van een oud potloodje zonder enige aanduiding van merk of type. Bijbestellen kon niet. Het lukte net, er is nog maar een klein stompje van over.”

 

Optocht van links naar rechts

De achtergrondtekening is gebruikt om de tien verhaaltjes op de postzegels aan elkaar te knopen en zo het gewenste doorloopeffect te bereiken. In de achtergrond zijn sterren te zien, sneeuwvlokken, bomen en struiken en nog verder weg heuvels en bergen. Lieke: “Daar zit geen grote gedachte achter. De sterretjes en de sneeuwvlokken heb ik op gevoel neergezet. Niet al te veel vlokken, want in Nederland sneeuwt het meestal licht. Tegelijkertijd ben ik de illustraties gaan aanpassen om het doorloopeffect te versterken, bijvoorbeeld met de kerstslinger en de kerstlichtjes. Zo is het een hele optocht van links naar rechts geworden. Een parade over een besneeuwde weg, die eindigt met de ijsbeer bij de brievenbus die kaartjes verstuurt naar degenen die niet bij het feest kunnen zijn. Dan is het verhaal rond.”

 

Over de ontwerper

Illustrator Lieke van der Vorst (1989) groeide op in Kaatsheuvel, een plaatsje vlak boven Tilburg. Haar opvoeding stond in het teken van de natuur en in haar werk keert haar liefde voor de dierenwereld en haar directe omgeving terug. Zij wil haar illustraties gebruiken om de wereld positief te beïnvloeden, met eerlijkheid en bescheidenheid als basis. Lieke volgde een grafische opleiding (2006-2009) aan het MBO SintLucas in Boxtel en een opleiding illustratie (2010-2013) aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St.Joost in Breda. In haar tweede jaar in Breda startte zij Liekeland, een label en website waarop zij haar getekende kaarten, prints, tassen en unica verkoopt. Ook werkt zij in opdracht van particulieren en bedrijven, waaronder Shinsegae uit Zuid-Korea, het grootste winkelcentrum ter wereld (kerstdecoraties), de Australische wijnmaker Logan (wijnetiketten), het tijdschrift Flow Magazine van Sanoma (illustraties), de VARA-gids (kerstcover), het Australische tijdschrift Frankie (posters en agenda) en uitgeverij Kok-Kampen (boekomslag Onder Moeders Vleugels). Zij werkte mee aan de decemberzegels van 2017 als een van de tien jonge talenten die gekoppeld werden aan tien bekende Nederlanders.

 

De uitgifte Decemberzegels 2019 is vanaf 4 november verkrijgbaar bij 7.200 verkooppunten in Nederland en via www.postnl.nl/collectclub. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 – 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald, maar de decemberzegels mogen alleen van 4 november 2019 tot en met 3 januari 2020 zonder bijplakken worden gebruikt.

 

De decemberzegels met speciaal tarief zijn bedoeld voor post tot en met 50 gram en voor enveloppen met een minimumformaat van 14 x 9 cm met een bestemming binnen Nederland in de periode van 4 november 2019 tot en met 3 januari 2020. Voor post tot en met 50 gram naar het buitenland zijn twee decemberzegels voldoende als frankering. Buiten de periode van 4 november 2019 tot en met 3 januari 2020 zijn decemberzegels als postzegel te gebruiken door bij te plakken tot het dan geldende tarief.

 

Postzegelformaat              26,5 x 29 mm

Velformaat                        144 x 151 mm

Papier                                normaal met rode fosforopdruk

Gomming                          zelfklevend

Druktechniek                     offset

Drukkleuren                      cyaan, magenta, geel en zwart

Oplage                              3.170.000 vellen

Verschijningsvorm            vel van 2 postzegels in 10 verschillende ontwerpen

Ontwerp                            Lieke van der Vorst, Eindhoven

Drukkerij                           Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Artikelnummer                 391461

 

© 2019 Koninklijke PostNL BV