PostNL uitgifte: Tuinvogels in Nederland

PostNL uitgifte: Tuinvogels in Nederland

Kijk hier voor informatie over de wijze van opname in de Importa Supplementen 2019.

Samenvatting

Uitgifte: Tuinvogels in Nederland

Uitgiftedatum: 20 mei 2019

Verschijningsvorm: vel met 6 postzegels in 6 verschillende ontwerpen, met waardeaanduiding 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland

Artikelnummer: 390694

Illustraties: Michelle Dujardin, Rijswijk

Ontwerp: Yvonne Warmerdam, Orange Licensing, Gouda

Uitgifte

De samenwerkende postbedrijven in Europa geven al meer dan zestig jaar postzegels uit met een gemeenschappelijk thema. Sinds 2002 is hier ook een ontwerpwedstrijd aan verbonden: de EUROPA Stamp Best Design Competition. Deze competitie wordt uitgeschreven door PostEurop, de organisatie waarin alle Europese nationale postbedrijven samenwerken. Voor 2019 staat de ontwerpwedstrijd in het teken van nationale vogels. Dit was voor PostNL aanleiding om op 23 april 2019 het postzegelvel Vogels in Nederland uit te geven, met de waardeaanduiding 1 voor internationale bestemmingen. Op deze postzegels staan de putter en de pestvogel afgebeeld: twee kleurrijke vogels met een eeuwenoude naam in de Nederlandse geschiedenis.

Als vervolg op deze uitgifte voor PostEurop geeft PostNL op 20 mei 2019 een tweede postzegelvel uit, genaamd Tuinvogels in Nederland. Op deze uitgifte staan illustraties van de volgende zes tuinvogels: pimpelmees, winterkoning, roodborst, huismus, goudhaan en koolmees. Voor beide uitgiften heeft Michelle Dujardin de illustraties verzorgd en Yvonne Warmerdam van Orange Licensing het ontwerp.

Ontwerp

Op het postzegelvel Vogels in Nederland zijn de illustraties van de putter en de pestvogel, allebei gezeten op een takje, beeldvullend in de postzegels opgenomen. De naam van de putter staat rechtsonder op de postzegel en de sorteerhaak rechtsboven. Bij de postzegel van de pestvogel is dat precies omgekeerd. De kleur van de waardeaanduiding 1 linksboven is ontleend aan de kenmerkende kopkleuren van de vogels. Op de tabs links en rechts staat naast het Priority-logo een verwijzing naar de CEE-app waarmee de kenmerkende zang van de vogels is te horen. Op de bovenste velrand staat de titel van het postzegelvel, geflankeerd door verkleinde en gespiegelde illustraties van de twee vogels tegen een lichtblauwe hemel. Onder aan het postzegelvel is een kort verhaal over de putter en de pestvogel opgenomen, met daaromheen twee vergrotingen van de illustraties die op de postzegels zijn gebruikt. Op dit deel van de velrand staan ook tekeningen van een distel en een paardenbloem (in bloei en met vruchtpluis).

Ook op het postzegelvel Tuinvogels in Nederland zijn de vogels beeldvullend op de postzegels geplaatst. Vijf van de tuinvogels zitten op een takje, alleen de huismus zit op de grond. De vogelnaam staat rechtsonder op de postzegel en de sorteerhaak rechtsboven. De kleur van de waardeaanduiding 1 linksboven verwijst naar de kleuren uit het verendek van de afgebeelde vogels. Op de tabs wordt een transparante versie van de illustratie herhaald, met daarbij de naam van de desbetreffende tuinvogel, zowel in het Nederlands als in het Latijn. Op de bovenste velrand staat de titel van het postzegelvel, tussen bloeiende bloemtakken. Diezelfde bloemtakken keren onderaan terug, in combinatie met illustraties van een vogelhuisje aan een boom en een koolmees. Tussen deze tekeningen staat een tekst over de belangrijke rol die tuinvogels in ons leven spelen.

Ontwerper

De illustraties op Vogels in Nederland en Tuinvogels in Nederland zijn van de hand van illustrator Michelle Dujardin. Terwijl haar tekentalent zich al vroeg openbaarde, koos zij in plaats van de kunstacademie voor een studie psychologie aan de Universiteit Leiden. Tijdens deze studie volgde zij allerlei opleidingen en bijvakken in tekenen, schilderen en fotografie.

Zentekenen

Na haar afstuderen combineerde Michelle Dujardin een baan als psycholoog met schilderijen maken. Haar carrière kwam in een stroomversnelling toen zij kennismaakte met zentekenen. Michelle: “Deze tekenvorm wierp een nieuw licht op de manier waarop ik wilde werken. De aanpak is ook heel anders dan wat ik gewend was. Bij zentekenen zet je de contourlijnen met potlood blind op, dus zonder dat je op het papier kijkt. Dat is een heel ontspannen manier van tekenen.

Bij zentekenen werk je met potlood, maar ik gebruik het in combinatie met waterverf en inkt. Daarbij volg ik ook een oosterse werkwijze, met Chinese kwasten. Ook bij aquarelleren moet het in één keer goed zijn, het is dus erop of eronder. Dat past wel bij mij.”

Minimalistisch-realistisch

Op basis van de nieuwe techniek koos Michelle voor het fulltime tekenaarschap, waarvoor zij een vrije, minimalistische stijl ontwikkelde. “Altijd realistisch, maar met een licht abstract-impressionistische toets”, zegt zij. “Zentekenen is hier in het westen ontwikkeld. De oorspronkelijke oosterse werkwijze is een beetje anders. Daar is het gebruikelijk om iets herhaaldelijk te schilderen, waardoor je uit herinnering weet hoe het eruit ziet. In een moment van perfecte concentratie wordt de tekening of het schilderij in één keer zonder aarzelen op papier gezet. Bij mijn werkwijze combineer ik beide technieken. Eerst maak ik met een zacht potlood de schets. Het is snel werken, waarbij ik mijn verstand uitschakel en op intuïtie de contouren opzet. Daarna pak ik mijn kwasten om met aquarelverf te schilderen, in combinatie met Japanse verfstiften en soms ook Oost-Indische inkt om bijvoorbeeld diepzwarte ogen te maken.”

Geliefd versus gehaat

Dujardin maakt van uiteenlopende onderwerpen tekeningen, maar vrijwel altijd is er een relatie met de natuur. Haar vogeltekeningen zijn populair, ook in het buitenland. Michelle: “Ik kom uit een familie waarin iedereen wel wat met vogels heeft. Mijn vader is een echte vogelliefhebber. Dus ik heb het niet van een vreemde, hoewel hij er oneindig veel meer van weet. Op de internationale postzegels van Vogels in Nederland zijn de putter en de pestvogel bewust tegenover elkaar gezet. Ze passen goed bij elkaar, ze beginnen alle twee met een p en hebben beide een opvallende bijnaam. En ze vormen ook een mooie tegenstelling – de een geliefd, de ander gevreesd. Terwijl het allebei heel fraaie vogels zijn. Ook voor deze twee vogeltekeningen heb ik foto’s gebruikt om goed de veren, de kleuren en de vorm te treffen. Maar altijd neem ik de vrijheid om mijn eigen versie van de vogels te tekenen, met een opbouw van kleuren die je niet altijd op het eerste gezicht ziet.”

Vliegende eitjes

Voor het postzegelvel Tuinvogels in Nederland koos Michelle zes veel voorkomende tuinvogels. “Het zijn vogels waarvan iedereen in ieder geval wel de naam weet. Van de zes kende ik eigenlijk alleen het goudhaantje niet goed, maar afgelopen zomer zag ik er zelfs eentje hier in de tuin. Opvallend, want normaal kom je ze niet vaak in het westen tegen. Ik heb een zwak voor de vorm van dit type vogeltjes, waartoe ook het winterkoninkje behoort. Echte bolletjes die eigenlijk nog steeds lijken op het ei waaruit ze zijn gekropen. Maar uit dit soort vliegende eitjes kan een prachtig gezang komen. Op de postzegels heb ik ze afgebeeld zoals ik ze het liefst zie. Alsof elk vogeltje leeft, een ziel heeft en zo zou kunnen opvliegen.”

Rustig in balans

Art-director Yvonne Warmerdam van Orange Licensing, het agentschap dat Michelle Dujardin vertegenwoordigt, heeft het ontwerp gemaakt van zowel Vogels in Nederland als Tuinvogels in Nederland. Yvonne: “Het is dankbaar werk om haar delicate illustraties in een ontwerp te vatten. Michelle opent je ogen voor de schoonheid om ons heen. Ik heb er bewust voor gekozen alle vogels groot en vrijstaand op de postzegels te zetten. En in balans, waardoor een rustig beeld ontstaat. Zo krijgen ze de hoofdrol die ze verdienen. Op de velrand en op de tabs heb ik meer vrijheid genomen. Bijvoorbeeld door de putter en de pestvogel in een ander formaat te laten terugkeren: verkleind en gespiegeld bovenaan en uitvergroot onderaan. Op de velrand heb ik wel een achtergrond neergezet, maar dan subtiel met een transparante versie van tekeningen van Michelle van lucht en landschap. Diezelfde transparante benadering heb ik toegepast bij de tuinvogels, maar dan op de tabs naast de postzegels. Daar staat een doorschijnende versie van elke vogel, maar dan een slag groter dan zijn evenbeeld op de postzegel. De typografie is passend gemaakt door het eigen lettertype van Michelle te combineren met de Avenir Next Condensed. Dat is een rustige en eenvoudige letter die prima past bij haar minimalistische stijl.”

Over Michelle Dujardin

Michelle Dujardin (1979) is zelfstandig tekenaar en illustrator en geeft les in zentekenen. Na haar studie klinische en gezondheidspsychologie in Leiden, besloot zij haar oude liefde voor tekenen en schilderen weer op te pakken. Ze zocht naar een nieuwe manier om haar interesse voor kunst en voor de menselijke geest te combineren en ging op zoek naar kennis over de psychologische kant van creativiteit en kunst. Daarbij kwam zij onder andere in aanraking met de boeddhistische psychologie waar zij antwoorden vond buiten het westerse wetenschappelijke kader waarin zij was opgeleid. Ook maakte zij kennis met de wetenschappelijke ideeën over tekenen van Betty Edwards en de meer spirituele benadering van tekenen van Frederick Franck. Dit alles leidde tot een spontane en minimalistische stijl van werken die uiteindelijk de basis werd voor haar huidige werk, dat zijn weg vindt naar liefhebbers over de hele wereld. In 2012 publiceerde Michelle Het Zen tekenboek (tweede druk 2018) en in 2014 met Willem Radder The Zen Drawing Pack. In augustus 2018 gaven Bonaire, Saba en Sint Eustatius de postvellen Windsurfing, Hummingbirds en Butterflies & Flowers uit, met tekeningen van Michelle Dujardin.

Over Yvonne Warmerdam

Yvonne Warmerdam (1979) studeerde interieurstyling aan de Artemis Academie in Rotterdam en European Studies aan de Haagse Hogeschool. Daarna werkte zij als marketing- en communicatiemedewerker bij verschillende bedrijven. Sinds 2014 is zij artdirector bij Orange Licensing. Dit bureau uit Gouda vertegenwoordigt uitsluitend Nederlandse illustratoren, onder wie Rien Poortvliet, Janneke Brinkman, Jan van Haasteren, Anton Pieck, Francien van Westering en sinds 2017 ook Michelle Dujardin. Yvonne werkt als artdirector ideeën visueel uit te en ontwikkelt concepten om (potentiële) licentienemers ervan te overtuigen dat hun producten nog mooier worden met artwork van deze Nederlandse kunstenaars.

Onderwerp

De pimpelmees is een bosvogel die zich heeft aangepast aan de menselijke omgeving. Hij broedt graag in nestkasten en komt in de winter dicht bij huis, bungelend aan vetbollen en pindanetjes. Pimpelmezen kunnen zelfs op de dunste twijgjes nog voedsel zoeken. Ze stellen niet veel eisen aan hun leefomgeving en zijn dan ook veel te vinden in tuinen en parken. Aantal broedparen in Nederland volgens de laatste telling: 275.000 tot 325.000.

De winterkoning is een van de algemeenste broedvogels van Nederland. Als er voldoende dekking is, dan bouwt de winterkoning zijn nest. Het is een bijzonder kleine vogel, met de bekende opgerichte staart en luide zang. Is ondanks zijn naam niet bestand tegen koude winters. Aantal broedparen in Nederland volgens de laatste telling: 500.000 tot 600.000.

De roodborst maakt meestal zijn nest goed verborgen op de grond. In de winter trekt een deel van de roodborsten naar warmere streken in Europa waar meer eten te vinden is. Ook vogels uit noordelijke en noordoostelijke streken trekken naar het zuiden en komen zo in Nederland terecht. Aantal broedparen in Nederland volgens de laatste telling: 350.000 tot 450.000.

De huismus is een algemene en zeer bekende broedvogel in dorpen en steden. Stevig gebouwd, met een grote snavel en verhoudingsgewijs grote kop. Mannetjes en vrouwtjes verschillen sterk, waarbij de mannetjes veel donkerder gekleurd zijn. Het menu van de huismus bestaat uit zaden, granen, insecten, bloemknoppen, brood, bessen, pinda- en vetbollen. Aantal broedparen in Nederland volgens de laatste telling: 500.000 tot 1.000.000.

De goudhaan is Europa’s kleinste vogel. Van snavel tot staartpunt meten ze slechts 8,5 cm en ze wegen vaak niet meer dan 5 gram. Deze zangvogel is vooral te vinden in naaldbossen met lariksen en sparren. Ook al komen er grote aantallen goudhanen voor in ons land, ze worden in de broedtijd niet vaak gezien. Ze leven namelijk vooral in de toppen van naaldbomen. Goudhanen leven in groepjes en trekken vaak op met mezen. Aantal broedparen in Nederland volgens de laatste telling: 40.000 tot 50.000.

De koolmees behoort tot de algemeenste en bekendste broedvogels van Nederland en hij is de grootste mees van ons land. De koolmees heeft een zeer gevarieerde zang en is goed herkenbaar aan zijn gele lijf en zwarte kop. Deze vogel komt veel voor in loofbossen, maar ook in dorpen en steden is hij zeer algemeen voorkomend. De koolmees broedt vaak in nestkasten en maakt gretig gebruik van bijvoeren in de winter. In strenge winters kan grote sterfte optreden. Aantal broedparen in Nederland volgens de laatste telling: 500.000 tot 600.000.

[bron: vogelbescherming.nl]

Technische gegevens

Postzegelformaat              36 x 25 mm

Velformaat                        108 x 150 mm

Papier                                normaal met fosforopdruk

Gomming                          gegomd

Druktechniek                     offset

Drukkleuren                      cyaan, magenta, geel en zwart

Illustraties                         Michelle Dujardin, Rijswijk
Ontwerp                            Yvonne Warmerdam, Orange Licensing BV, Gouda

Drukkerij                           Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Oplage                              108.000 vellen

Verschijningsvorm            vel van 6 postzegels in 6 verschillende ontwerpen

Artikelnummer                 390694

© 2019 Koninklijke PostNL BV