Postzegels in Basis 2017

Basis supplement 2017

Nederlandse Kippenrassen

Datum: 2 januari 2017
kippen
Op het postzegelvel Nederlandse Kippenrassen staan tekeningen en foto’s van tien Nederlandse kippenrassen. Elke kip is afgebeeld in een karakteristieke houding, met de kop gekeerd naar de kip op de postzegel ertegenover. De achtergrond bestaat uit een detailfoto van het verendek van het desbetreffende kippenras (de kleurslag) met daarnaast een foto van een veertje van de kip.

PostEurop: Nederlandse kastelen

Datum: 20 februari 2017

Het postzegelvel Nederlandse kastelen telt vijf identieke postzegels van kasteel Doornenburg en vijf identieke postzegels van kasteel Ammersoyen. Op beide postzegels zijn kleurenfoto’s van nu gecombineerd met oude prenten, plattegronden en wapenschilden. Op de postzegel van Doornenburg staat de kleurenfoto links en de prent rechts, op de postzegel van Ammersoyen is de volgorde omgekeerd. Aan de monochrome prenten is een blauwe tint toegevoegd, ontleend aan de kleur van het Priority-logo op de tabs. De contouren van de plattegrond – vierkant bij Doornenburg en met ronde torens bij Ammersoyen – liggen er als laag overheen. Op beide postzegels loopt zowel de prent als de plattegrond door op de postzegel erboven. Op de postzegel van Doornenburg staan links drie transparante wapenschilden van vroegere bewoners van dit kasteel: van boven naar beneden de familiewapens van Van Doornick (1313-1385), Van Bylandt (1385-1481) en Van Homoet (1459-1474). Op de postzegel van Ammersoyen is rechts het familiewapen afgebeeld van de familie Van Arkel-De la Kethullen. De Van Arkels bewoonden Ammersoyen van 1496 tot 1694.
BEKIJK HIER HOE GEHELE VELLETJE WORDT OPGENOMEN IN HET AANVULLEND SUPPLEMENT

Voor speciale momenten

Datum: 27 maart 2017

Op 27 maart 2017 brengt PostNL het postzegelvel Voor speciale momenten uit. Dit vel bevat tien postzegels met de waardeaanduiding 1 voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn bestemd om felicitatiepost en andere kaarten en brieven voor bijzondere gelegenheden te frankeren.

100 jaar de Stijl

Datum: 27 maart 2017

In 2017 is het honderd jaar geleden dat in Leiden het tijdschrift De Stijl werd opgericht, onder redactie van Theo van Doesburg. In dit blad publiceerden uiteenlopende kunstenaars, vormgevers en architecten hun vernieuwende ideeën. Het blad gaf zijn naam aan de beweging die de kunst in Nederland radicaal wilde hervormen en dat ook deed. Bekende leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, Piet Mondriaan, J.J.P. Oud, Gerrit Rietveld, Georges Vantongerloo en Jan Wils. Deze kunstenaars streefden naar een ideale samenleving en zochten daarvoor een passende vormentaal in architectuur, kunst, interieur, meubels, mode en reclame. Kenmerkend voor kunstbeweging De Stijl is onder meer het gebruik van primaire kleuren, abstracte vormen en horizontale en verticale lijnen. Veel musea besteden in 2017 met tentoonstellingen en andere activiteiten aandacht aan het honderdjarig bestaan van De Stijl. Dit gebeurt onder de noemer Van Mondriaan tot Dutch Design.

Koning Willem-Alexander 50

Datum: 24 april 2017

Het postzegelvel Willem-Alexander 50 besteed aandacht aan de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander, op 27 april 2017. Op de zes postzegels en op de tabs naast de postzegels staan tien foto’s van koning Willem-Alexander, in kleur en zwart-wit. Negen foto’s zijn van Vincent Mentzel, de tiende foto van de jonge Willem-Alexander met voetbal is door prins Claus genomen.

Botanische tuinen in Nederland

Datum: 24 april 2017

Het postzegelvel Botanische tuinen in Nederland is uitgegeven ter gelegenheid van het Jaar van de Botanische Tuinen in 2017. Op de postzegels staan tien planten en bomen afgebeeld, afkomstig uit tien botanische tuinen.

150 jaar Rode Kruis in Nederland

Datum: 22 mei 2017

Dit postzegelvel besteedt aandacht aan het 150-jarig bestaan van het Rode Kruis in Nederland. Op 19 juli 1867 tekende Koning Willem III op Paleis het Loo het koninklijk besluit nr. 60. Het eerste artikel van dit besluit luidt: “Er zal zijn eene Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog, hetzij Nederland er al dan niet in betrokken is.” Dit maakte de oprichting van het Rode Kruis in Nederland mogelijk. De missie van het Rode Kruis is menselijk lijden te voorkomen en te verzachten, levens en gezondheid te beschermen en het respect voor de mens te waarborgen. Dat gebeurt in Nederland door onder meer EHBO-cursussen te geven, evenementenhulp, burgerhulp en noodhulp bij calamiteiten te bieden, en door actief betrokken te zijn bij de voorbereiding op noodsituaties. Wereldwijd biedt het Rode Kruis noodhulp bij rampen en in conflictgebieden. Ook spoort het Rode Kruis familieleden op als een land getroffen is door oorlog of rampen, en komt het in actie voor hulp bij stille rampen, wederopbouwprojecten en humanitair oorlogsrecht.
BEKIJK HIER HOE GEHELE VELLETJE WORDT OPGENOMEN IN HET AANVULLEND SUPPLEMENT

Mooi Nederland 2017: Beek- en rivierdalen verzamelvel

Datum: 22 mei 2017


 

 

 

 

 

Het verzamelvel Mooi Nederland 2017 beek- en rivierdalen is gebaseerd op de bekende indeling en de perforatie van de serie Mooi Nederland. Op de postzegels is een deel van de kronkelende loop van vijf beken en rivieren weergegeven. Van links naar rechts zijn dat de Dommel, de Reest, de Linge, de Geul en de Drentsche Aa. Links staat op iedere postzegel een gekleurd detail van een topografische kaart van het desbetreffende beek- of rivierdal, met de aanduiding Nederland 2017. Rechts is een foto te zien van een markant monumentaal gebouw dat typerend is voor de streek waarin de beek of rivier stroomt. Alle vijf de afgebeelde gebouwen – een veerhuis, een kerk, een fort, een vakwerkhuis en een boerderij – zijn rijksmonumenten.
ER ZIJN NOG 5 MOOI NEDERLAND VELLETJES. DEZE WORDEN OPGENOMEN IN HET MOOI NEDERLAND SUPPLEMENT. BEKIJK DEZE HIER!

Willem Alexander 2017 (waarde 1)

Datum: 16 juni 2017


BEKIJK HIER HOE GEHELE VELLETJE WORDT OPGENOMEN IN HET AANVULLEND SUPPLEMENT

Willem Alexander 2017 (waarde 2)

Datum: 16 juni 2017


BEKIJK HIER HOE GEHELE VELLETJE WORDT OPGENOMEN IN HET AANVULLEND SUPPLEMENT

Willem Alexander 2017 (waarde “internationaal”)

Datum: 16 juni 2017


BEKIJK HIER HOE GEHELE VELLETJE WORDT OPGENOMEN IN HET AANVULLEND SUPPLEMENT

Nederlandse Lekkernijen

Datum: 19 juni 2017

Het Op het postzegelvel ‘Nederlandse lekkernijen’ zijn de volgende typisch Nederlandse lekkernijen afgebeeld: Bossche bol, Limburgse vlaai, Drents kniepertie, Fries suikerbrood, Zwolse balletjes, Goudse stroopwafel, Zeeuwse bolus, Groningse eierbal, Amsterdamse ui en Tielse kermiskoek. De meeste eetwaren zijn ook buiten de streek van oorsprong te koop, maar sommige niet. Zo zijn de Zwolse balletjes alleen in de stad van herkomst verkrijgbaar. De tien lekkernijen zijn gekozen in overleg met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland in Utrecht. De tien lekkernijen zijn met beeldvullende kleurenfoto’s op het postzegelvel Nederlandse lekkernijen weergegeven. Elke lekkernij wordt op de foto vastgehouden met een of twee handen, in de meeste gevallen in combinatie met een schotel, bord, schaal, doek, doosje of pot. De persoon erachter is wel zichtbaar, maar niet herkenbaar afgebeeld. Alle foto’s lopen door op de tabs boven en onder de postzegels. Elke lekkernij is in het midden van de foto afgebeeld en iedere postzegel heeft zijn eigen achtergrondkleur gekregen. Op de tabs naast de postzegels is een korte beschrijving opgenomen. Op de postzegels zelf staat rechtsonder de naam van de lekkernij vermeld. Het gebruikte lettertype is de Neutraface, een ontwerp van Christian Schwartz voor House Industries uit 2002.

Leven in de Noordzee

Datum: 17 juli 2017

Het postzegelvel Leven in de Noordzee heeft tekeningen van planten en dieren die in het Noordzeegebied voorkomen. De tekeningen zijn gemaakt door vier wetenschappelijke illustratoren van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Het postzegelvel Leven in de Noordzee besteedt aandacht aan het werk van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Door fusies van Naturalis met het Zoölogisch Museum Amsterdam, het Nationaal Herbarium Nederland en het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis ontstond een instituut van wereldformaat. Naturalis beheert inmiddels ruim 42 miljoen natuurhistorische objecten. Deze collectie groeit nog steeds en is digitaal toegankelijk voor wetenschappers wereldwijd. Zo vormt de collectie een rijke bron voor onderzoek, om zo het leven op aarde en in de zee steeds beter te kunnen beschrijven, begrijpen en verklaren. Deze kennis draagt bij aan een gezondere leefomgeving en belangrijke inzichten in maatschappelijke vraagstukken als klimaat, voedsel en geneesmiddelen. In het museum deelt Naturalis zijn fascinatie voor en kennis over de natuur met een breed publiek. De educatieve programma’s bieden binnen en buiten het museum een inspiratiebron voor talloze nieuwsgierige kinderen.
BEKIJK HIER HOE GEHELE VELLETJE WORDT OPGENOMEN IN HET AANVULLEND SUPPLEMENT

Museum Voorlinden

Datum: 17 juli 2017

Op de tien postzegels van het postzegelvel Museum Voorlinden staan kunstwerken uit de collectie van dit nieuwe particuliere museum in Wassenaar. Het postzegelvel bevat een collage van beelden van het museum zelf, stockmateriaal en natuurfoto’s die gemaakt zijn door grafisch ontwerper Gerard Hadders. Museum Voorlinden is een particulier museum in Wassenaar, dat op 10 september 2016 door koning Willem-Alexander werd geopend. Kunstverzamelaar en zakenman Joop van Caldenborgh liet het bouwen voor zijn privécollectie die enkele duizenden kunstwerken telt. In zijn museum worden collectiepresentaties en wisselende tentoonstellingen gecombineerd met permanente werken. Er is een auditorium, bibliotheek, educatieve ruimte, restauratieatelier, filmzaal en museumshop. Het langwerpige gebouw met wanden van natuursteen en glas is ontworpen door Kraaijvanger Architects uit Rotterdam. Het transparante dak met zonneschermen en indirect led-licht staat garant voor een zo natuurlijk mogelijke verlichting. De tuin rondom het museum is aangelegd door landschapsarchitect Piet Oudolf, met kleurrijke bloemenzeeën, omkaderd door gazonpaden en met gras begroeide verhogingen. Dankzij de grote glazen wanden zijn de tuinen ook van binnen het gebouw te zien. Daardoor werken kunst, architectuur en natuur sterk op elkaar in.

Multilaterale Hertogpost

Datum: 25 augustus 2017

Het postzegelvel Multilaterale Hertogpost, met twee postzegels: de eerste met waardeaanduiding Nederland 1 en de tweede met waardeaanduiding Internationaal 1, vindt plaats ter gelegenheid van de gelijknamige driedaagse postzegelbeurs in ’s Hertogenbosch op 25, 26 en 27 augustus 2017. De beurs is een initiatief van Nederland en zes Duitstalige landen: Duitsland, Liechtenstein, Luxemburg, Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland.

Viktor & Rolf

Datum: 11 september 2017

Dit vel met tien postzegels is uitgegeven ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de bekende Nederlandse modeontwerpers Viktor&Rolf. Op het postzegelvel Viktor&Rolf staan schetsen die de creatieve basis vormden voor de verschillende collecties van de afgelopen jaren.

Architectuur wederopbouw

Datum: 11 september 2017

Dit postzegelvel met tien postzegels is gewijd aan de wederopbouwarchitectuur in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Op de postzegels staan zwart-witfoto’s van tien gebouwen in verschillende stijlen, met verschillende functies, verspreid over heel Nederland. Alle gebouwen zijn naoorlogs en dateren uit de vroege wederopbouwperiode (tot 1958). De tien gebouwen zijn het ventilatiegebouw van de Velsertunnel (Velsen, 1957), het benzinestation Purfina (Arnhem, 1957), het Industriegebouw (Rotterdam, 1951), het kantoor van Van Leer’s Vatenfabriek (Amstelveen, 1958), de woonwijk het Soesterkwartier (Amersfoort, 1957), de Gemeenteflat (Maastricht, 1950), Weverij de Ploeg (Bergeijk, 1958), de Hoogovens (IJmuiden, 1951), de faculteit voor Geodesie (Wageningen, 1953) en het Tweede Vrijzinnig-Christelijk Lyceum (Den Haag, 1954).

Kinderpostzegels 2017

Datum: 9 oktober 2017

Op 9 oktober 2017 geeft PostNL een nieuw vel met kinderpostzegels uit. Op de zes postzegels met waardeaanduiding 1 voor bestemmingen Nederland staat het complete gezin uit de familiestrip Jan, Jans en de kinderen afgebeeld. Met de uitgifte van deze kinderpostzegels brengt PostNL een eerbetoon aan striptekenaar Jan Kruis, die op 19 januari 2017 overleed.

Dag van de postzegel 2017

Datum: 20 oktober 2017

Het postzegelvel Dag van de Postzegel 2017 staat in het teken van een van de oudste postzegelseries van ons land: de befaamde koningin Wilhelmina met hangend haar. Deze postzegels werden tussen 1891 en 1896 uitgegeven in vijftien frankeerwaarden, van 3 cent tot 5 gulden. Ze zijn tot 1 januari 1900 in gebruik gebleven. Met de eeuwwisseling werd de uitgifte ingetrokken. Dat kon ook, want in 1898 was de inhuldigingspostzegel van koningin Wilhelmina verschenen. In 1899 volgde de permanente postzegel van koningin Wilhelmina met bontkraag.
BEKIJK HIER HOE GEHELE VELLETJE WORDT OPGENOMEN IN HET AANVULLEND SUPPLEMENT
BEKIJK HIER HOE DIT ZEGEL ALS 2 VERSCHILLENDE KEERDRUKKEN (Tête-bêche) paren WORDT OPGENOMEN IN HET AANVULLEND SUPPLEMENT

Decemberzegels 2017

Datum: 27 november 2017

Elk jaar brengt PostNL nieuwe Decemberzegels uit waarmee consumenten en bedrijven elkaar tegen een voordelig tarief kerst- en nieuwjaarskaarten kunnen sturen. Het speciale decembertarief van € 0,73 per postzegel is geldig van 20 november 2017 tot en met 6 januari 2018. De zegels in het Basis supplement worden zowel los als half velletje zonder bekende Nederlanders namen opgenomen.
BEKIJK HIER HOE GEHELE VELLETJE VAN 20 ZEGELS + HET SPECIALE VELLETJE VAN 10 ZEGELS WORDEN OPGENOMEN IN HET AANVULLEND SUPPLEMENT

Lees hier meer informatie over de opname van alle decemberzegels en velletjes in het basis en aanvullend supplement.

 

 

Velletje van 10 postzegel  –  Verkrijgbaar bij uw winkelier, maar alleen in combinatie met de Jaarcollectie of PTT mapjes van PostNL. Dit velletje van 10 is de afgeknipte bovenkant van een velletje van 20 en bevat geen namen van bekende Nederlanders.

BEKIJK HIER HOE GEHELE VELLETJE VAN 20 ZEGELS + HET SPECIALE VELLETJE VAN 10 ZEGELS WORDEN OPGENOMEN IN HET AANVULLEND SUPPLEMENT

Lees hier meer informatie over de opname van alle decemberzegels en velletjes in het basis en aanvullend supplement.